Minim FVWM Config

FVWM"F" Virtual Window Manager este un manager virtual de ferestre pentru X Window System. Având la bază managerul standard de ferestre TWM, FVWM a evoluat într-un manager de ferestre foarte puternic și configurabil pentru sistemele de tip Unix. Alte managere de ferestre la rândul lor au la bază FVWM, cum ar fi WindowMaker, XFWM, folosit de mediul desktop XFCE, AfterStep, Enlightenment. La început, ca și orice novice în lumea GNU/Linux, am folosit mediile desktop bine cunoscute, KDE, Gnome și XFCE, dar eu doream ceva simplu care să nu consume multe resurse. Așa am trecut la managere de ferestre, TWM, IceWM, Blackbox, WindowMaker, Fluxbox, Oroborus, Sawfish, E16 și în final FVWM. Ca și orice WM la prima folosire, FVWM pare rudimentar, dar fiind foarte configurabil și cu o comunitate destul de mare și folosind configurații gata create se pot realiza teme foarte complexe cu consum de resurse redus.

Intro
După cum se poate vedea din captura de ecran, tema mea pentru FVWM este foarte simplă, de aceea și numele "Minim". Conține doar strictul necesar, fără elemente de tip taskbar, panel, doar un pager cu desktop-ul virtual.



Meniuri
Fără un panel care să ofere un buton de meniu, accesul la aplicații se face folosind butonul drept al mouse-ului pe desktop. Atât noi elemente de meniu cât și submeniuri se pot adăuga cu doar câteva linii de configurare.

# Adăugare element nou intr-un meniu
+ "Element Meniu%icoană_element%" Exec exec element

# Adăugare submeniu
+ "Submeniu%icoană_submeniu%" Popup Submeniu
DestroyMenu Submeniu
AddToMenu Submeniu "Submeniu%icoană_submeniu%"
+ "Element Submeniu%icoană_element_submeniu%" Exec exec element_submeniu



Pe lângă meniul principal, tema "Minim" mai oferă un meniu prin butonul drept al mouse-ului pe bara de titlu a ferestrei, prin care se pot face anumite acțiuni asupra ferestrei, obținere informații fereastră folosind FvwmIdent, trimitere într-o altă pagină a desktop-ului virtual sau luare captură de ferestră, și un meniu prin butonul stâng al mouse-ului pe desktop, pentru luare capturi de ecran.



Unelte
Singura unealtă prezentă în tema "Minim" este desktop-ul virtual din pager. Acesta este creat folosing modului FvwmPager și este împărțit în patru pagini, dar se pot adăuga alte pagini atât pe orizontală cât și pe verticală.

# Dimensionare desktop virtual
# pagini orizontală x verticală
SetEnv fvwm_h_pages 4
SetEnv fvwm_v_pages 1

Fiecare pagină a desktop-ul virtual va conține icoanele aplicațiilor deschise în pagina respectivă. Butonul de minimizare a ferestrelor va genera o icoană a acestora ce va fi poziționată deasupra elementului pager.



Decorații fereastră
Fiecare fereastră principală prezintă patru butoane. Primul buton din stănga, reprezentat de icoana aplicației, poate fi folosit pentru a trimite fereastra într-o altă pagină folosind butoanele mouse-ului. Celelalte trei butoane sunt folosite pentru iconifiere/umbrire, maximizare/minimizare și închidere fereastră. Atât ordinea butoanelor, în stilul Mac sau Unix, cât și tema acestora pot fi ușor modificate.

# Teme pentru butoane ferestre:
# Oxy 1/2/3, Pearl, Some, Mac 1/2, DoMore 1/2/3, Lethe
SetEnv fvwm_decor "Pearl"



Ieșire
Tema "Minim" permite atât repornirea managerului de ferestre în cazul în care s-au făcut modificări în fișierul de configurare, cât și ieșirea din acesta implicit din sistemul X Window. Dacă se dorește direct închiderea calculatorului se modifică linia din meniu care execută comanda de ieșire.

# Combinații taste ieșire
Key R A M Restart
Key Q A M Quit

# Linie meniu ieșire
+ "Exit%actions/32x32/exit.png%" Exec exec halt


Minim: http://isebaro.com/minim/

Box-Look.org: http://box-look.org/
Wallpaper: http://deep-n-darken.deviantart.com/
Oxygen Icon Set: http://kde.org/
FVWM: http://fvwm.org
ImageMagick: http://www.imagemagick.org/